Magnus

2010

Ännu tidigare texter finns här. 2009 2008  2011 2012 2013 2014

Så har jag återigen, mitt i sjuk-yrandet, sett en av de bästa filmerna som gjorts. Man kan bli glad för mindre, men detta sätt är helt ok. Där finns en text som är så här: "Maybe Christmas," he thought, "doesn't come from a store". "Maybe Christmas...perhaps...means a little bit more!"
Men den engelska orginaltexten är bättre än filmen.. Läs den! Å tänk på raderna nu när ni ska ut o halka runt både irl o med Visakortet...

Kände mig tillräckligt pigg i går för att äntligen vandra ut i snön. Ja vandra är väl att ta i men dra mig bort till skjutbanan då. Klubben har en tävling varje år där första priset är en julskinka o sista en kokosnöt. Vann denna förra året men fick inte alla träffarna i år. Vi var fyra som missade ett av 44 poäng så det blev extraräkning - trea var jag till slut och priset en röd julost  (mest lämplig som mat åt gnagare i vinterkylan). Och detta i en tävlingsform jag skjuter en gång per år. De andra gör inget annat... Känns alltså ganska bra. Frida slog 8 av 15 gubbar. Det är en bra uppladdning för henne inför luftsäsongens fortsättning i Sävsjö. Å gubbarna lovade att träna mer... Vilket de nog behöver.
Har blivit återigen en dag med innepysslande. Bröderna Doberman o Åkerström i högtalarna, Skidor o handboll på burken. Disken inställd. Hostan nästan borta. Men man vet ju aldrig - dagens utegång kanske ställer till det i morgon. Man jag har inte tiiid..
Vargjakt igen. Läste vad en jägare skrev i en debatt: vargen är ju inte utrotningshotad - det finns ju fler i Ryssland. Men då är det ju likadant med älgarna ... det finns ju fler.
Nånstans. Men de ska vi värna för att senare kunna panga på. Livet är konstigt om man är älg: Räddade för att dö! Men de ska gärna ha stora horn så det finns nåt att visa upp och ju större desto bättre - för då kan man vara ännu tuffare... Störst vinner i jägarkretsar - bil, bössa eller .... Eller jaktlaget i västra Värmland som 2009 beklagade sig över att vargen tagit så många älgar att de nu nästan var slut. Men som vid intervjun satt runt brasan andra måndagen i oktober och skulle ut o skjuta sin tilldelning.
Naturvård på det högre planet. Men vad vet vi icke jägare... Jägare har ju alla rättigheter till sanningen om de vilda djuren. Måste vara det ende stället man har utsett "bocken till trädgårdsmästare" - den som vill skjuta så mycket som möjligt och allt, ska också bestämma hur mycket vi ska jaga. Snacka om tankevurpa...
Ha dä gött - blodsrött ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst". Aristoteles

Nu är det mycket. Snö o kallt. Gräva sig in i bilen. Eller så tunn is på rutan att den knappt går att få bort. Massor av saker på jobbet. Och där börjar  planeringen för nästa år: vad ska vi göra och hur. Och stora problem med kylan. Vid minus 10 går det bra. Minus 15 också. Men vid -17 börjar det krångla.
Som nu när värmen i våra rörsystem felaktigt blivit avslagen. Och det är mycket vatten där... Och tyvärr går fabriken bara på halvfart, vår största kund står still för att bygga om, och vi saknar all värme som normalt bildas.
Var på skjutbanan i söndags och tränade lite för lördagens skinktävling. Den vann jag förra året, Frida slog de flesta andra gubbarna och kom fyra. I en gren vi inte tränar alls. Och resultatet visade att vi återigen kan göra nåt bra i kylan. Värmedynor och tjocka vantar.
Jag lyckades efter lite letande hitta ett boende i mörkaste Småland till tävlingen i Sävsjö efter nyår. Trots att det kommer runt 600 skyttar dit fanns en kvar.
En stuga med lämpliga två sovrum o kök vid en bondgård. Två mil till skjuthallen. Man rår sig själv och kan ladda bättre om man har nåt eget än att trängas på ett vandrarhem eller häcka på hotell.
Jag får en del bilder via mailen. Underbara bilder från förr, inskannade och lagrade digitalt. Ofta med en historia eller förklaring om motiven. Sånt som jag inte vet om släkten. Folk jag inte träffat. Platser jag inte kan hitta idag. Jag läser, fyller på databasen och spar bilderna så säkert jag kan på dator och externa hårddiskar. Det finns personer som kan berätta - tack S-Å.
Hänger här hemma och är sjuk - kommer aldrig mer att bli frisk...  Förkylningen kommer aldrig att försvinna. Huvet känns som en medicinboll - tung o full av
C9H8O4. Ögonen kan inte fokusera och näsan rinner.
Det är lite fåglar där ute. Inte många hörs eller syns. Talgoxen behöver äta en spindel var 12 sekund för att få tillräckligt med energi. Hur många har du sett i vinter... Och då, mitt i snön och kallvattnet, hittade min kollega Magnus en strömstare. Hans första nånsin, nytt kryss! I vattenfallet vid Hennickehammars  herrgård där vi provade bubbelpool å julbord. Och konferensrummet.
Ha dä gött - tomterött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst". Aristoteles

Tävling långt där nere i kylan i helgen. Öckerö är kallt när det är minus åtta och tio meter  nordan... Det blev 57 (tämligen) bra skott, innan det var dags för de sista tre... Ett av dom var bra. De andra två hamnade på ett ställe jag inte träffat på en tävling på över tre år...  Och nu två nästan samtidigt. Inte konstigt att Frida gav mig en rejäl och välmotiverad utskällning. Och L-E ett leende eftersom vi nu fick samma resultat. Men Frida gick återigen som tåget (en konstig jämförelse i dessa tider...) och gör bättre resultat på tävling än på träning. Det är starkt, och hon slog ytterligare en gång en av landslagstjejerna.
Vann gjorde dock den tjej jag coachat i höst: hon har hittat rätt igen och var sprudlande glad. Ett sånt resultat till och landslagsledningen lovade 16-åringen EM-biljett. Och jag fick lova att inte lämna henne ensam. Sickna tjejer. Och ja... jag vet varför jag glömde bort koncentrationen de sista skotten. Jag var helt enkelt klar, på väg ut ur hallen, färdig. Så enkelt ger man bort en seger. Det gäller att vara med ända in i kaklet. Det blir på´t igen. Lördag. Karlstad. Under simbassängen.
Jag hittade en gammal termometer på jobbet igår. En Hg-modell med högsta temperatur satt till 560°C. Det är varmt. Ute är det inte det. Understället i bambu är nu invigt. Jobbets får-modell också. Å värre ska det bli. Hg ska inte användas längre. I ett väldigt avlägset utrymme hittade vi ett antal ursnygga instrument med denna metall. Och lyckligtvis finns samlare på sånt. De försvann snabbt som ögat ur vårt synfält och in i samlingen.
Uppdaterad. Dator. Hemsida. Å telefon. Ajfånen får ny programvara och ska kunna surfa bättre, snabbare, snyggare o roligare. Fan trot. Men nu är det klart så man kan gå och sova.  Ha dä gött - öronrött  ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst". Aristoteles

Blåögd, möjligen tendens till röd. Å kliar gör det. Rackarns om det nu skulle bli nåt av det. "Ja har ente tiiid" Och snö på utsidan. Värmeljus inne, somliga luktar äpple, andra nåt annat.
Men det är lugnt just nu. Inväntar riktig vinter när ljuset är på väg o kvitter hörs i buskarna när solen lyser - titti-fy, titti-fy. Tränar på mot tävlingarna i januari. Jobbar för mycket - inte ovanligt. Jobbar för att lära mig det nya jobbet - inte helt lätt. Jobbar för att få till en ny fabrik - utredningar som tar tid. Söker nytt jobb, igen. Som sagt... lugnt var det. Kunde vara värre. Men det kommer nog ska ni se. När det är de flesta o de viktigaste tävlingarna blir det hysteriskt på jobbet - som alla år i januari...

Ha dä gött -
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst". Aristoteles 

Tandfen som hade tänkt sig ett bett i klass med Jaws, gärna i titan, ångrade sig när jag med glasartad blick vädjade om att få behålla mina egna... Eller om det var för att hon helt enkelt fått en annan idé. En enkel och gratis nerslipning av en tandrygg blev det. "Nu sparade vi fem öre, vad ska vi köpa för dom."
"Snön faller och vi med den..." Skrevs av en svensk för några år sedan. Fortsätter med "det blir mycket bättre sen..." Får se hur rätt han har den gode Ulf. Snön har ställt till bekymmer. Och bättre än nu är väl inte svårt. Dagens resa genom östra länet gav några korpar, skator och kråkor. Inte en enda pulshöjare. Inte en enda kikartitt. Och snön har övergått i regn. Mörkret lägger sig tidigt och bara värmeljusen lyser upp vardagsrummet. Bilen vinterservad och kalldäcken på. Bara att vänta på bättre tider. Snart ligger snön förhoppningvis vit så att ulvarnas spår blir lättare att se så att chansen till upptäckter ökar. Igen. Inget är ju starkare än längtan... Mot nåt, från nåt - beroende på hur man ser det. Ett glas kan ju vara både halvtomt och halvfullt. Samtidigt. En lördag som denna är allt för många svenskar helfulla.
Senaste tävlingen var ok. Slog två i "de fyra tränarnas gäng". Den fjärde var inte där... Frida klämde till de två landslagstjejerna som var där. Rejält.
Har fått mer jobb med ytterligare en tjej som tappat suget efter skyttet. Hon sökte upp mig första gången i Töreboda för tre veckor sen och vi fortsatte pratet i Karlstad nu. Jag har bara ett problem med det - hon bor 30 mil bort. Men återigen har jag samma fråga: Var finns landslagsledarna när detta händer. Det är ju inte den första tjejen som faller dit. Och bums är de borta. Syns inte, finns inte. Vill inte, kan inte och törs inte ta tag i saken. Va fan...
Ha dä gött - man kan bli trött ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst". Aristoteles

Sa i förra texten att nåt var fel. Så sant, så sant. Vad? Det vete tusan. Men häromdan försvann det. Orkade genast med nåt. Och sovit som jag brukar göra - åtta timmar för skönheten. Om jag tänker efter har jag jobbat på att orka nåt i ett par  veckor. Men som det inte varit några andra symptom så har jag väl lurat mig själv att det varit som det ska.
Töreboda. Göta kanal och skytte. Å asiatiska matställen (undrar hur många det finns där?). Första dagen på årets GötaKanalMasters gick utmärkt bra - halva serien. Sen upptäckte jag att tiden höll på att ta slut. Fick skynda på lite och så var den dagen förstörd. Men Öckerö-Magnus sköt bra - grattis till nytt pers. Och Michaela från samma klubb fick äntligen klå mig.  Sicka tonåringar. Samma ställe för mer skytte på söndag, Jag lyckades med i stort sett samma resultat. Men denna gång fick tjejerna däng... Tyvärr, men Frida gick bra - och det var återigen roligt att se henna tävla. Det är nåt på gång inom den tjejen igen. Vintern kan bli kul.
Letar lite efter en kameraoptik. Men det är svårt då Sigma har slutat tillverka den och alla affärer jag hittills frågat har sålt slut på dom. Men nån gång ska det väl gå att hitta den - en 180mm makro-optik till insekterna. Det finns en 150mm men den blir lite kort, och jag har ju en 105:a. Sök och du ska finna... Och för tillfället finns det inga flygfän så det är inte bråttom. 
Å tusan va mörkt det är därute. Inte bara för att klockan är på normaltid igen utan det är dis och blöta också. Annars har dagen varierat från soligt i söder där örnarna var och kvällsmörkt i norr där älgjakten pågick.
Att titta på tv ger nya lärdomar... Att denna fanns var en nyhet. Kanske dessa kraft används i snurrande kulorna genom en pistolpipa. Annars skulle vi inte träffa som vi gör. Men varför är då inte jag bättre än de andra... 
"Magnuskraften eller Magnuseffekten är ett fysikaliskt fenomen som uppträder för roterande kroppar. Effekten innebär att en kropp som rör sig genom en fluid samtidigt som den roterar accelereras vinkelrätt mot rörelseriktningen, det vill säga rörelseriktningen "böjs av". Det är med andra ord den fysikaliska kraft som gör att bollar får så kallad skruv inom olika bollsporter." Ha dä gött - hakrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst". Aristoteles 

Har varit på årlig besiktning hos min tandfe. Och jag har hittat lite problem med en tand när jag biter i nåt så trivialt som en hjortronkärna. Ont! Nåt är löst... Tanddoktorn kom och lekte med en några digitala instrument, och hittade en spräckt gadd. Inte tvärs genom, mot roten - utan runt om. Hur sjutton går det till? Så nu ska jag bestämma om det ska vara plast, keramik guld eller titan att bitas med. Kostanden går i samma skala. Ska bli en ny erfarenhet att göra nåt istället för som de senaste 35 åren - bara peta o skölja. Den som vill vara fin får lida pin.
Jag kan vara tillfälligt lättövertalad. Jag föreslog en dag ledigt i denna veckan, chefen sa till om två. Ingen diskussion! Hon tog över mötet jag hade på fredag så att jag kan göra nåt helt annat. Träna inför helgens två tävlingar kanske. Eller utnyttja vädret till att få mer bilder på rävar. Vargarna lär väl hålla sig borta... Igen!
Men nu hotar yr med snöblask o mina ögon känns som om det är en förkylning på gång. Kanske det som gjorde att skyttet inte gick alls idag. De brukar vara pålitliga och inte har de haft fel många gånger. "Ja skulle kunna utveckla det - men jaag har inte tiiid..."
"Så går en dag ifrån vår tid och kommer icke mer." Rackarns tur det... Vissa dagar vill man inte ha kvar i minnet. Andra går alldeles utmärkt att samla på. Dagen idag vete tusan vad jag ska kalla. Ledig, och har inte gjort nåt. Och då menar jag inte att jag ägnat mig åt saker jag inte berättar - utan det är verkligen inte uträttat nåt... Vaknat sent.
Ätit frukost. Tittat ut och funderat på om jag skulle orka dit, men inte. Sovit lunch. Vaknat igen. Ätit middag. Pratat i telefon med Sandviken. Och nu ska jag gå och sova - igen. Nåt är fel... väldigt fel. Kanske morgondagen bjuder på annat, en fotorunda i kvarteret eller fågelletande i parken.
Ha dä gött - rävrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst". Aristoteles

Nu är luftskyttesäsongen i gång på allvar då vi monterat de elektroniska tavlorna i hallen tillsammans med gevärsklubbens aktiva pensionärer. Alltid lika roligt att lägga några timmar med dom. Så nu är det upp till Frida o mig att göra nåt bra av möjligheterna då tävlingssäsongen börjar nästa helg i Töreboda, brukar vara en bra start med mycket folk i två dar. Och det är inte så långt. De flesta andra som det är värt att åka till går på Öckerö eller i Stockholm. Många mil och långa dar blir det. SM är ett mål, mest för tjejen, som går i Njurunda dit det är 50 mil vilket innebär övernattning minst en natt, kanske två eller t.o.m tre - beroende på vilka grenar vi ställer upp i. Får se om kollegorna i Sundsvall hittar nåt bra boende...
Gnällbältet ligger österut, där bortom Bodalsbacken. Skönt då att de enda man behövde träffa på vid Kvissmaren var tre södertäljebor, en dalmas o två norskor.
Men det var många fåglar också. Inte arter, men väl antal. Ett par vuxna havsörnar och 10 000 gäss - gissa om det blev oväsen när örnarna flög förbi på jakt efter lunch... Dessutom blå kärrhökar, fjällvråkar samt massor av änder. Å tranor, och en stripgås kom flygande med de grå, som ett ljust spöke över vassen, innan den damp ner i vattnet utom synhåll.
Jag har fått frågor hur jag efterbehandlar mina bilder... Jag undviker att göra mer än att beskära dom, bland är det långa avstånd och jag får med mer än det jag vill. Alltså inga dator-effekter. Inga montage. Inga färgförändringar. Däremot vrider jag dom ibland då jag hållit kameran snett eller för att få en mer harmonisk bild, och justerar ljuset om det är för mörkt / ljust. Jag lägger en del jobb på att få originalbilderna bra så trots att jag får in 1400 bilder på minneskortet väntar jag hellre på EN bra än 25 dåliga, lite beroende på vad det är förstås. Skulle jag få in en grön biätare i sökaren kan den få vara en liten prick långt där borta...
Jobbet tar just nu för mycket kraft. Utökade tjänsten för två veckor sen och jag ska nu lära mig den nya avdelningen. Samtidigt som det är en massa andra saker som händer - saker som bara ska göras. Tyvärr sker det inte av sig självt utan nån ska göra det = jag. Jag gillar inte att ta med jobbet hem men just nu är det det som sker. Vaknar på nätterna och funderar på sånt jag inte vill. Och inte ens en Paasilinna får mig på andra tankar... Men det går väl över. Nångång.
Kanske.
Ha dä gött - utnött ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst". Aristoteles

Lång tid o inget hört. Hoppas ni troget väntat på ett tecken från denna sida.
Har installerat en ny dator... Igen... Just som min andra började krångla ringde en gammal kompis Janne från Västerås. I hans garage stod det en splitter ny HP, med skärm.
Till ett fantastiskt pris då han passat på vid en utförsäljning och dessutom köpte tre stycken. EN av dom står nu i min hylla. Flyttade över gamla hårddisken så alla filer, inkl denna sida, finns kvar. Annars ligger det mesta även på en extern disk. Också. Ifall nåt skulle gå sönder.
"Solen står högt över fälten ....
En man, en kvinna, har sin egen värld..."
Hörde den på bilradion idag.  Jag fick nöjet att lära mig den inför 7 aug. Och kunde den fortfarande.
Till veckan börjar äntligen luftskyttet igen. Det svåraste, men samtidigt det roligaste, skyttet att hålla på med. Försäsongen har börjat bra. Kan jag upprepa de resultaten i höst blir 2011 bli ett roligt år.
Än är överraskningarnas tid inte förbi. Det var dags att boka in alla räkningar för att slippa påminnelser. Det var då det uppdagades. Vilka har jag glömt september 2010? Jo, för det fanns inga. Lådan var helt tom. Bara lönespecen... bara in, inget ut :-)
Ha dä gött - höstrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Sex dar... I Halmstadsområdet. Semester på icke okänd ort. Havsfågelskådning var inplanerat men vindarna ställde till det. Borde ha varit hårda västliga, men var mjuka ostliga. Allt fel alltså. Men det gick bra ändå, det fanns ju andra ställen att upptäcka. 70 000 bofinkar vid Grötvik var kul. Liksom 55 sparvhök vid samma ställe. Och jag har plockat björnbär - och ätit upp dom.
Klättringen upp till Danske Fall slutade med en fin utsikt över vattenfallet där danskarna ramlade i efter att ha fått stryk vid Fyllebro 1676.
Och området runt Galgberget var genomkorsat av många meter strövstig och fina bokar - där samsades hundägare, löpare, cyklister och ridande (mestadels) tjejer.
Prins Bertils Stig slingrade sig längs kusten mot Tylösand i 18 km. Jag gick väl bara 10. I olika omgångar. Men dubbla sträckan då jag hade bilen i den ena änden.
Men det blev ett nytt kryss i fågellistan också - Spovsnäppa.  Fanns flera stycken i Påarps vatten. Och vid Getterön slogs en gräsand ihjäl av en havsörn, medan pilgrimsfalken missade sin middag flera gånger.
När man tror sig kunna fåglar är det dags att ge sig på åldersbestämning av trutar. Och bums inser man att kunskaperna är - noll. Var på utbildning med en nestor i ämnet, Anders Wirdheim, och försökte lära mig ettåriga silltrutar, tvååriga gråtrutar och treåriga båda arterna. Kunde allt då. Dagen efter ingenting...
En sjuksköterskestuderande Malin fick under sin praktik träna sig på att ta bort stygn den dagen jag inte skådade fågel utan besökte Halmstads centrum. Och shoppade. Gick i affärer för att inte rinna bort i regnvädret där utanför.  Hittade faktiskt kläder jag letat efter; underställ i bambu...  Beskrivs så här:

● Miljövänligt material, odlas helt organiskt ● Naturligt antibakteriellt, håller materialet fräscht längre ● Runda lena fiber som är bra för känslig hud 
● Antistatiskt och naturligt skydd mot UV-strålning 
Och gissa vart då? Ullared förståss - Sveriges största resmål. Och stort var det. Men lite folk. Kanske för att jag planerade in besöket till sent på eftermiddan när alla andra redan handlat sitt. 48 kassor öppna. Inga köer alls.
Så idag har jag inte gjort annat än att packat upp. Tagit sovmorgon förståss. Och ätit frukost. Läst mail, svarat på de som behövdes och tittat efter nån ny lägenhet.
Laddat över bilder och dokument till säkerhetshårddisken.
Och i morgon återgår allt till det normala. Slåss med krånglande maskiner och folk. Försöka få ordning på det som hopat sig på kontoret under en dryg vecka.

Ha dä gött - riktigt gött...

”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles 

Opererad.  Lagd under kniven. Sprutor o vassa saker. Skuren nära örat. Blodig och sydd. Jättebandaget tejpat i håret. Jaja... jag besökte en doktor. Jag får väl också göra det... Även om det var så länge sen att jag knappt hittade dit. Och man skulle visst ha valt en doktor. Igen. Valde inte ens förra gången. Tur att företagssköterskan vet hur man gör. Hamnade genast på hans vita bädd. Mest för att han hade tid idag och inte nästa vecka. Höll på att somna medan han tog bort ett födelsemärke... Måste till nån som tar bort stygnen i Halmstad i nästa vecka. Och jag kommer att se ut som en jultomte innan jag kan raka mig.
Det blev en tur i östra Värmland i helgen. Filipstad i regn och Storfors i sol. Valde den sydligare skogen. Inga vargar och inte speciellt många fåglar. Men svampar fanns det.
Och en ormslå.
Och nyss blev jag hemkommen från Filipstad igen Marknad i dagarna tre. Brukar dock vara en dag för min del. Utom dom gånger jag glömt, eller kommit på nya, saker jag  skulle ha. Kom som vanligt inte så långt innan det var dags att prata med nån jag kände. Minns med någon sorts fasa att gå med pappa på marken - han kom inte ens av torget för alla pratglada gubbar...
Ha dä gött - örat är rött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Lättare än så här blir det inte: -Här ska tyckas synd om. Skulle väl vara detta då: -Hej Uggla tjena moss....
Men nu får jag skriva klart det jag påbörjade för en vecka sen. Långt om länge finns det idag lite tid över, mitt i allt annat - jobb, jobb och jobbmöten. Men det blir som det är.
Nu kör vi...
Hemma sent efter att ha varit på bra konsert med bla denna:
En storm på väg i natt, rannsaka och bekänn.
Guds son ska komma nerstigen från himmelen igen.
Du ska stå naken framför sanningen och jordens alla kval.
Han ska pröva din styrka, han ska testa din moral.

Det finns allt för många som borde tänka på det ...

Upp samtidigt som solen för en dag i Högsbo. Göteborg. Väl där söder om Slottsskogen. Uppe i berget finns en gryta. Där ligger skjutbanorna. Försökte mig på en tävling i fripistol. Första matchen gick åt skogen. Inte helt överens än med nya kolven utan gör fortfarande nybörjarfel. Andra omgången blev så mycket bättre att jag anklagades för fusk... Slog L-E. Två gånger.
Morgonen idag tillbringades i Örebro. Bland kärrsnäppor, skedänder och havsörnar. Några svarttärnor dök också upp. Liksom en pilgrimsfalk. Hemresan gick över Svartå där vildsvinen ägnade sig åt jordbruk på en åkerlapp.
Nu är det bara att invänta nästa vecka. Tre-o-en-halv dagar lång. På torsdag, efter lunchmötet, börjar en ledighet som sträcker sig tio dagar framåt. Dagar som till hälften ska tillbringas i Halmstad. Där på Hovs Hallar ska jag vänta in Albatrossen som kommer i år. Och havssulorna och stormfåglarna. Eller fiska upp alla abborrar om vädret blir för fint... Men första är det dags för Oxhälja på lörda.
Har läst och förstått att vissa av er behöver ett boktips. "Våra Insekter",
ISBN: 9789151847641 är bra i ämnet.  Där hittar man både fjärilarna sorgmantel och påfågelsöga. Men inte skönheten leopardsnigel. Ha dä gött - gult o rött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Samma tv-serie: Huvudpersonerna är osams, eller "Mucka Gruff" som speakern säger. I alla fall till en början. -Hörrö du ... Du ska inte kalla mig för Plöntknalle- -Ska int ja... Det ska jag väl... För du är ju en Plöntknalle! -Nu sa du det igen! Det är ju du som är en riktig  - Flatpulare.
Lördagen den 7 aug 2010 var mycket lyckad. All planering som de två kuttersmyckena gjort gick som på räls. Även vädret var på bra humör. Och alla som var där var utmärkta talare, skrattare, pratare, lyssnare, korsordslösare och barnvakter... Fanns många att prata med, både gamla som jag inte träffat på länge och nya som aldrig hörts förut.
Men skjorttricket gick inte att genomföra. Att ha en röd med gul t-shirt under första delen. Och i halvtid byta till en gul med röd t-shirt. Allt för att sätta myror i huvet på de uppmärksamma. Nedrans mode som just i år inte godkänner färgglada kläder. Myror föresten... Av alla bilar på parkeringen var det min som blev attackerad av flygvarianten denna ljuva kväll. Men där kunde de väl få va med sitt gruppsex. Måste betyda att finast bil vinner. Å getingar fanns det. De gillar bär med alkohol - som vin o cider. Kan vara nåt att komma ihåg om ni planerar en fest.  Håll er till öl o ge vinet på en tallrik till de svart-gula. Ställ erbjudandet en bit bort. Ni slipper att slåss - och förlora, vilket ni garanterat gör mot de små liven. Men de är ofarliga vid sina matställen, om man nu inte försöker dricka upp dom... Ha dä gött - kravattrött ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Dags för frågesport. Från vilken tv-serie kommer scenen där Ambjörn säger?
"Björnsoppa med violer. Man tager en myrstack och bryner lätt i olja. Slår över björksav, och doftar över..."
Svar lämnas lämpligen i gästboken. Finns där inget rätt svar kommer det fler ledtrådar i framtida uppdateringar.
Klarat jobbet. Mängden alltså - lyckades få det lagstadgade antalet övertidstimmar för en månad att räcka, genom  att fylla flexsaldot först... På lite drygt två veckor. Och underhållsplaneringen höll. Även om det var på håret. Några saker fick tyvärr flyttas till nästa vecka. Tack så mycket pensionären från Örebro... Nästa vecka blir det som vanligt igen. Kanske. Ledig fredag pga planerad lördagsaktivitet. Ledig måndag för att vila.
Förra helgen tillbringade jag i affärer. Men varför finns inte det jag vill ha. Har jag idéer om vad en mobiltelefon ska användas till är jag tydligen ensam om det.
Vill jag ha skjortor med annan färg än blå o regnbågsrandigt finns inte det. Röda finns i nyanser av lila och rosa. Gula i orange o Volvo T-gul. Går inte att hitta en Porscheröd eller smörbollsgul. Vart är välden på väg? Men jag ska hitta dom... Blir nog ett shoppingproffs snart då jag ska göra ett nytt försök på lördag. Ha dä gött - söktrött ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst"
Aristoteles

 Undrar ni också. Liksom de som försökt med telefon. Och mail. Och sms. Och tutande med bil. 
Svaret består av två ord. Det första och det som är vanligast: JOBB Det andra är inte lika mycket: ZZZZ  Sen är dygnets tjugosju timmar slut...
Fortsätter i nästan två veckor till. Kanske, kanske lite lugnare nästa vecka. Men på söndag ska jag ta mig ut med den tyska montör som jobbar åt oss just nu. En älg vore inte helt fel. Och en fika i Bjurbäcken där båtar och slussar kan vara intressanta.
Men livet är lite inrutat just nu. Inte som vanligt alltså. Och jag går och väntar på en ledig fredag den 6 aug...
Ha dä gött - trött !
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles 

30 grader varmt. Drygt. Skönt att sitta i bilen. Vägen mot fjärilsmarkerna var det bästa idag. Väl där var det varmt. Och fuktigt, fick en känsla av att vara tillbaka i Malaysia.
Den packade kylväskan gjorde som väntat ett bra jobb och vattnet försvann välbehövligt. Och det var tur att det låg en extra t-shirt i ryggsäcken.
Tyvärr verkar det som om våren varit elak mot söta bålgetingar. Hur jag letat har jag ännu inte hittat nån, inte ens hört en. Har inte varit på mer än tre kända lokaler i helgen men det borde ha varit surr på nån. Har vi tur är det bara det att bobyggandet och äggläggningen försenats av kall vår och att de första årsungarna är på väg. Annars har väl året inneburit en tillbakagång i utbredningen. Får se om en månad när samhället normalt ska vara på topp med upp till 150 individer i boet. Men det som gör mig lite fundersam är att även de mindre arterna också verkar vara sena. Ser inte alls så många bon jag borde. Humlor, som tål kyligare väder, är på gång som vanligt och de pyttesmå årsungarna flyger omkring och letar mat. Kanske det är dom som varit i farten med hjortronblommorna. De är naturens viktigaste pollinerare. T.o.m bättre än bin som inte orkar när det är lite kyligare väder. Men de samlar inte nektar till honung utan nästan bara pollen. Tänk om ni viste hur honung blir till föresten...  Jag vet. Men äter ändå. Besök honungsfestivalen i höst så kan du få veta det...
Satt här framför datorn och lyssnade på bla Elin Sigvardsson när jag upptäckte att jag inte längre känner mig så trött och sliten.  Har den långdragna sjukdomen äntligen gått hädan? Tagit Fan i handen och lämnat mig? Försvunnit ut med slaskvattnet? Gett upp?
Det blir Karlstad i helgen och träningsläger med skyttevännerna. Elever till Europas främste tränare är där och lär ut teknik under två dar - Karlstadskillarna Lars (nästan landslaget) o Tobias (äntligen där). Saker jag ska ta med mig och senare lära ut. Likt en stafettpinne genom skyttesvarige.
Ha dä gött - saknar getingrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Midsommar. Mitt i sommarn alltså. Men det känns som om det skulle vara höst snart. Semestern slut och förra veckans jobb har varit mer än lovligt stökigt. För mycket tid och för mycket strul. Men det är väl det som gör att det är lite kul också. Men att redan nu veta att tre veckor i juli bara kommer att handla om jobb och ev nån sömn känns tungt. Men det blir väl höst snart då det händer annat som kan liva upp kontoret. Återkommer i ärendet...
Annars är det kul att förkylningen äntligen ser ut att släppa taget så att helgen kan tillbringas utomhus i värmen. Borde vara dags att hitt stora dagfjärilar nu. Stora makaoner och aspfjärilar. Och bålgetingarna. De har ännu inte fått ihop stora bon men borde jaga efter mat och byggmtrl. Blir nog en del letande i helgen.
Farfars far, Thöres Persson, byggde sig ett hus i Södra Granberget i Rämmen runt 1885, kontraktet på lägenheten (ja det hette så för 100 år sedan, " fastighet på landet") är undertecknad 1882. Han slet med att få ut virket från skogen och snickrade själv ihop huset. Där hade de ett rum på övervåningen där första skolan i Granberget höll till. Skola var det de dagar det inte fanns annat att göra. Nånstans mitt i vintern var väl bästa tiden, innan vedhuggning, vårsådd och skörd. När Thöres dotter Ida med sin Gustaf flyttade till Filipstad 1956 lämnades gården åt sitt öde. När sedan naturreservatet Tiskaretjärn i Gräsmark bildades 1978 samlades gamla finngårdar in för att bygga upp en autentisk miljö. Där hamnade Thöres ladugård. Dit ska jag åka.
Har återigen börjat träna skytte. Sommarens virus har stökat till upplägget rejält. Att inte kunna träna teknik på nästan tre veckor är svårt att ta igen. Enl Janne måste man träna varje dag, och gärna flera gånger om dan. Och han borde veta. Har på sex år gått från medelmåtta till sverige-etta i två grenar och topp tre i ytterligare två. Och placerar sig i topp även på europanivå. Men så gör han inget annat... Proffs i skytte. Själv har jag veteran-SM som närmsta mål. 
Rackarns bara att just Janne också är där.
Ha dä gött -  ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles 

Murstensdalen. Murstensdalen är en dal. Murstensdalen är en dal med murstenar. Murstensdalen är en dal med murstenar och orörd natur i Loka-området. Murstensdalen är en dal med murstenar och orörd natur i Loka-området med branta kanter.. Murstensdalen är en dal med murstenar och orörd natur i Loka-området med branta kanter där man ska gå. Hmmm... Dal förstår jag efter att ha gått där. Loka-vattnet kände jag igen. Och branterna var roliga. Men jag undrar fortfarande vad en mursten är ... Eller var den fanns. Om den nu fanns. Men besök gärna stället. Längsta vandringsleden genom dalen är nio km, upp o ner. Kortaste väg ner i dalen, och inte så brant, är drygt tre.Fram o åter.
Städdag. Roligare att skriva än att göra. Men va saker det finns som ligger där de inte ska. Och inte ens borde. Finns mycket att rensa ut. Men att komma dit tar tid. Den mentala övertygelsen måste komma nångång annars är det som vanligt kört. Man hamnar i ett tillstånd av beslutsångest och övergår till att läsa alla tidningar man nyss flyttat. Kanske man behöver just denna papperslapp nån gång. Eller dessa gamla strumpor. Och ska man måla ett hus behövs det gamla kläder att skydda sig med. Eller man vänder upp o ner på hela lägenheten i hopp om att det ska gå lättare bara det inte finns nåt val. Just nu är jag nånstans mitt i mellan: allt finns där det inte borde vara. Dags att åka till skjutbanan ...
Ojojoj ... det är mycket nu. Och snart är det dags att gå till jobbet igen. Måndag morgon .... Huvva
 Ha dä gött - lårtrött (efter klättringen upp o ner)
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Jomenvisst. Semester känns bra. Började med en tur till Öckerö där jag inte lyckades klå L-E... Får försöka igen vid ett annat tillfälle. Dagarna rullar på och nu har en vecka gått och det är bara resten kvar. Men jag har klarat av att få saker gjorda. En del jag hade tänkt och andra har varit överraskningar. En dag i stan för att handla. En i skogen, på skjutbanan, framför klubbens hemsida och justering av vapen. En i Hagforstrakten bland gamla hus o torpställen. Men åskan som förföljde mig från Sunne över Hagfors till Kristinehamn var tufft. Mycket vatten var det. Och tillfälliga starka ljusfenomen - som ufo ungefär. Å en tur till Högbergsfältet med massor av gruvhål o humlor.
Jag undrar om det har att göra med att stressnivån sjunkit som jag nu har fått huvudvärk och känner mig slö, riktigt orkeslös. Skulle kunna sova ännu mer än jag redan gjort, flera gånger under dagen, i väntan på skytteträningen. Var på skjutbanan i två timmar igår och låg sedan framför nåt på tv som jag inte förstod. Ishockey var det visst och ett lag vann inte.
Runt halsen hänger en vetepåse så varm att det nätt o jämt går. Kommer att ha märken där i natt. Men bara värken släpper i axeln så är det värt allt. För att skjuta med stel nacke är inte lätt. Jag vet efter att ha försökt klå Frida på träningen i veckan.
Har just kommit in från en tur till Nötön. Reservat vid Vänerns strand. Brukar ge en del insekter och blommor. Som idag trots bara 15° o kall ostvind. Ett antal humlor och några värmesökande getingar. Inga makaonfjärilar än, men de kommer.
Ska iväg igen - denna gång till skjutbanan och senare i kväll ett möte om Magnum-SM (inte glassSM, även om det vore kul ...) som vi ska arrangera i år.
En dag hemma skulle sitta bra. Försöka hinna med lite annat...
Ha dä gött - axelrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Ibland finns det inte tid till det man vill göra. Prioriterar annat alltså... Som denna sida. Ingenting nytt på flera veckor. Och när det väl händer nåt blir det bara en massa dret.
Jobbat som vanlig. För mycket. Men efter onsdagens monsterpass på 26 timmar är det numera semestertider. Dryga fyra veckor med annat att göra än lönesamtal, attitydsundersökningar, internrevisioner och trasiga ventiler. Har knåpat ihop pistolklubbens sidor om magnum-sm också. Så nu är den upplagd och ser väl ok ut. Får fylla på mer info efterhand men inte just nu. Den närmsta tiden ska det tävlas också. Varje helg i maj är inbokad. Sommarns tävlingar mot L-E o L börjar på söndag. Och träningar på skjutbanan behövs. Både med och utan Frida. Men det ska finnas utrymme för annat - fåglar och getingar.
Å inköp av mjuka paket. Men det behövs också ibland. Hårda är roligare och kanske blir det såna också. Troligtvis blir det såna. Helt säkert blir det såna...
Att det regnar där ute gör just idag ingenting. Har hunnit diska. Å byggt hemsidor. Å putsat på alla vapen. Laddat hem ny app till telefonen. Läst lite i nya böcker. Vet ni att Snövit Gaffelspinnare inte finns norr om Dalälven.
Ishockey (tämligen ointressant) och friidrott (något roligare) sänds samtidigt på konkurrerande kanaler. Ur led är uren. Och snart ska det vara omöjligt att läsa en tidning - fotboll kommer att kommenteras i alla hörn, framlänges och på tvärsen. Som konstnär Sven Sidney sa - Uuusch!
 Ha dä gött - extra nôtt
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Vår! Vår? Haahaa.... "Vintern nasat ut sina fällar ...." Rea i vintergarderoben. Dags att skrämma iväg den för denna gång då. Mitt i snövädret var jag ensam på däckbytarfirman. Men på kom sommarns och kvar på hotellet blev de blöta. 15 grader varmt. Ibland. Ormar vid Öby kulle och fjärilar i luften. Har sett både nässel och citron senaste veckan. Men det är aprilväder där ute. Ser varmt ut men -4 är kyligt. Skjutfingret fryser. Och inte blir det bättre av regn ... Ormarna  vill ha >7° för att ens komma på tanken att lämna övervintringshålorna. Men rovfåglarna spelflyger och hoppas att finna en partner över skogarna. Det är nu man ganska enkelt kan se var årets häckningar kommer att ske.
Förra helgen gick i skyttens tecken (nån som minns den?) Utbildning i Karlstad i lördags med SISU, idrottsutbildarna. Bra o intressanta föreläsare och en reklam för kommande kurs i idrottens förutsättningar. Kommer till hösten till Värmland och kanske man skulle gå den. Söndagen på magnumtävlingar på våra skjutbanor. Massor av folk o fint väder. Pistoler med mycket pang. Och stora hål i tavlorna.
Fick presentkort på böcker av kollegorna för några veckor sen. Så jag har beställt böcker som den konstiga bokhandeln i stan måste ta hem. Tänk er en bokhandel som inte har boken "Trollsländor i Europa". Har man nytta av den? Att fråga efter "Vespas in northern Palearctic" ska jag nog inte ens försöka.
Men det finns en bokhandel som har alla dessa guldklimpar: Naturbokhandeln startades av Staffan o Ingegärd 1981 eftersom de saknade en stor mängd böcker om just naturen - fåglar, växter, insekter osv. Affären ägs och drivs nu av Sveriges Ornitologiska Förening - SOF. De gånger jag varit på Öland har jag varit där, om inte annat så för att fika ...
"De köper sprit o snus o billigt fläsk
kläder godis porr o läsk
Dä ä rea överallt
de handlar som de livet gallt" Visst kan norrmännen handla möe i Charlottenberg. Eda-Pelle borde veta ...
Ha dä gött - inge vårtrött...
Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst"
Aristoteles

Sammanfattning på tre veckors händelser:
Mitt i ett århundrade. Det blir inte alltid som man tänkt sig ..... Födelsedagar kommer och går och ibland bara väller de fram ur gömslen o vrår. Kul var det .
Och några överraskningar hanns det med. Välplanerade av all utom mig. Folk kom farande med både bil o cykel för att äta tårta, rostbiff o frukt. Wright-tavlor, Lar-rebus och det största påskägg jag sett. Å en fjällräv. Men denna gång fick jag inte sitta vid barnbordet!
Sovit. Sovit och jobbat. Sovit, jobbat o jobbat. Har ni försökt ringa mig de senaste dagarna så har det garanterat varit förgäves. Men i morgon tar det slut då vi sätter ihop fabriken igen. Kanske ska jag väl tillägga. Man vet aldrig.
Men till veckan ska jag vara ledig tre extra dagar. Studera fåglar med kikare och kamera. Försöka komma iväg till en affär för att göra några inköp. Man måste ju det ibland. Men framförallt bara vara ledig. Sova fram till sju o sedan inte vilja gå upp.
Sitter framför datorn och funderar på vad jag håller på med. Borde ta mig till sängen för att öka timmarna där till i alla fall 30 sedan i tisdags. Ser att klockan i nedre högra hörnet visar: 21:14! Läggdags alltså. Med råge. Ögonen vill inte riktigt hålla sig öppna och hjärnan känns som smör.
Ha dä gött - korsrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst"
Aristoteles

Det blev en snabbt påkommen och snabb resa till Trollhättan på lördag lunch. Givetvis efter en tur till jobbet först... för att se över det ångproblem som uppstått. Men det var roligt i Trollhättan där optiksäljare Reine väntade med en zoom 24-70. Den nya Sigman som fått oerhört bra kritik för skärpan. Tester har visat att den är i närheten av de betydligt dyrare Canon och Nikon. Och den är skarp, jag vet efter att ha provat. Ska bli kul att ta den med ut när det inte är aprilväder - snö, regn. sol och dimma om vartannat.
Kvällen i Falköping blev en överraskning med grekisk mat. Fanns en middag som lockade med 12 smårätter plus grillat. Det var röror på flera fat, smördegsinbakade färs- och osträtter, bläckfisk o falafel och sånt man inte kan komma ihåg namnet på. Men gott var det. Å mättande...
Kvällen framför Stig Larsson-TV var helt rätt efter de rätterna.
På hemvägen for jag förbi Trandansen och det var verkligen ett par där. Och lite gäss samt en havsörn som lekte kurragömma med oss i buskarna. Och det var några folk där som letade fåglar men isen på sjön höll de flesta simmarna o vadarna borta.
Helgen har dock gett några nya årskryss till listan - tofsvipa, stenknäck, sånglärka och trana. Så nu fattas det bara 254 stycken till målet 300.
Och väl hemma var det bara att åka till jobbet igen. Fortsatt samma ångproblem. Nu börjar idéerna ta slut. Dagens tester visade att det kan vara läckage i systemet. Men det är en ny dag i morgon. Får fortsätta letandet då. Och inte bara idéerna tar slut. Börjar tröttna på jobb också... Håller inte full koll på antalet timmar sedan 26 feb men många är det. Allt för många. Och det är inte slut än ... Ser fram mot 11 april när det förhoppningsvis är som det ska igen.
Den kommande veckan ska vi fortsätta träna igen. Som vanlig, varje vecka. SM på Öckerö väntar på lördag. Ska bli kul att se vad jag kan göra bland skyttevännerna. Ska göra vad jag kan för att slippa betala kaffet denna gång. Också. Frida behöver ett bra resultat och det känns som om det är nåt på gång. Hon börjar tända till på rätt sätt. Hoppas för hennes skull att det blir kul på lördag. Och att det kan bli en rolig vår när vi går utomhus i april.
Jag har slagit vad med en kollega om att snöhögen på jobbet ska vara borta 1 april. Med helgens tö och regn ser det inte helt omöjligt ut. Massor av snö har försvunnit och dagens väntade snöfall höll sig i Falun så påfyllningen uteblev, denna gång.
Ha dä gött - Porsche-rött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst"
Aristoteles

Välkommen tillbaka till ett vanligt liv .... -"Tack så mycket, det var ett tag sen." Jobbet har återigen tagit en stor del, för stor, av dygnets timmar. Årligen återkommande jobb i två delar som måste göras. Och om en månad är det dags igen. Direkt efter påsk ska det jobbas många timmar igen.
Strax innan jag påbörjar mina semesteruttag, har bara 61 dagar att göra slut på. Så der får bli korta perioder fram till mitten av maj då det ska bli länge. Längre än på många år. Om det går vill säga. Vet redan om att jag lovat att jobba vissa dagar när det är speciella saker att göra. Men de övriga dagarna ska det gå bra.
Dagens skogsrunda var den första på tre veckor. For runt och letade fåglar, vargar och kändisar. Fann de flesta, utom gråben förståss... Å visst har det hänt saker där ute. Kom hem klockan sex och det var fortfarande tämligen ljust. Inte konstigt att titti-fy, titti-fy hördes överallt. Och kattugglorna har snart ungarna i träden. Korsnäbbarna har redan sina att mata med barrträdsfrön: stora kottar för mindre korsnäbb och små för större.
Såg en del spår från träningar inför Vasaloppet. Spåren far fram och åter över myr o mo. Drar fram som långa ormar i skogslandskapet. Ibland bryts de av av en stor plums i snön - nån har lagt sig att vila, eller va det var, i nån rolig nerförsbacke. Sedan ett rackarns kämpande att komma upp då snön är tämligen djup.
Men om bara två månader finns riktiga kräldjur att leta reda på. Om en dryg månad kommer snok o huggorm ut ur vinterhålorna vid Öby kulle. Härliga tider, strålande tider. Det finns hopp!
Var i Kinna igår och på nervägen såg jag några skumma individer stå med kikare strax norr om Frista. På hemvägen var det ännu fler. Men som Frida var med kämpade jag mot viljan att stanna och fortsatte. Tittade på nätet när jag kom hem och såg att det var en stationär hökuggla på platsen. Tur det inte var nåt mer exotiskt. Men ett sånt besök i det området är ovanligt. Det är det som gör det lite svårt att få grepp på alla fåglar. Det som är vanligt hos oss - tjädrar, hackspettar och ugglor - är riktiga rariteter i Skåne. Och vi saknar kejsarörnar och sommargyllingar.
Ha dä gött - kvällstrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst"
Aristoteles

OS - från stekta kantareller, OS - Windows XP, OS - Vancouver. Undrar vad jag gillar bäst?
Just nu är det TV-soffan och en himla många program. Men samma överallt. Alla kanaler jag har, och ännu mindre att se. Kan inte eländet ta slut nån gång så man återigen får se repriserna av "Matlagning i garderoben" eller "Bygg om ditt utedass till squash-hall". Från Galenskaparnas och After Shave kommer denna. Sjungs med radiosportens signaturmelodi:

"Dom berättar hur det var o är o hur o när, o blir o blev o om det blir, varför o därför o utför o nerför, Ja o varje liten fråga får ett svar 
o alla krigas o svettas o fajtas o dödar o hatar varann o slåss" 

Jag är övertygad om att OS är en konspiration från överheten så att vi inte ska se att de manipulerar oss vart fjärde år. För av nån anledning är det valår i många länder just i år. Om vi håller oss inne hela nätterna och ser på direktsändningar, för att på dagarna se repriser på det vi varit för trötta för att förstå, kan de härja som de vill med valfusk o tveksamma beslut. Eller ännu värre - frånvaro av beslut! Det är samma sak som med fotbollsVM -58 - det har aldrig hänt utan är en masshypnos och TV-fejk ...
Tacka vet jag snöfall o kyla. Det är nåt verkligt det. Skotta fram bilen från parkeringen och köra på vägar som är så smala att det är vanskligt även med cykel. Ta sig fram till slutdestinationen med alla hjulen kvar, både på vägen och bilen, och ha en extra tröja i ryggsäcken.
Jag funderar ibland på vad det är som gör att vi alla reagerar som vi gör när det inte är som vi är vana. Men jag har inte hittat nåt bra svar. Snö verkar vara ett jätteproblem. Att vi lever i Sverige, ett land som har snö på vintern (som vi alla väntat på!), är tydligen bortglömt. Det ska vara barmark så vi kan använda sandaler den 21 februari. Och att vi inte kan gå till caffelatte-affären utan mössa är katastrof (det mest felanvända och utnötta ordet i världen just nu).
Mest arg över OS är jag för att jag förlorat vadslagningen (och därmed 20-spänn) om antalet guld - vi skulle ju bara ta två! Och en av dom i dam-curling, så det lär bli ännu fler.Men jag är inte bitter: Grattis, och bra jobbat, ni överraskningar som lyckades ta fler!! Men nu är det dags att sluta skriva och sätta på TV-n:
OS-sändningarna börjar igen.
Ha dä gött - skidtrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst"
Aristoteles

Tidevarv... Våren närmar sig. Eller domedagen. Solen lyser över taken, inte ens tomten är vaken. Men i helgen var det plusgrader i solen - å takdropp. Var för varmt klädd när jag letade efter den ännu inte hittade stenknäcken. Och berguven mitt i stan höll sig också borta. Tur att ryggsäcken var med och kunde ta hand om mössa och vindjacka. En geting uppenbarade sig i köket i den besökta stugan. Underbart surr, och några snabba blickar senare hittades den frusen sittande så nära glödlampan som möjligt. Nära, nära för att suga i sig värme. Och sen finns det de som säger att en glödlampa inte kan förändra klimatet. Getingar vet bättre... Men även för en frusen är för varmt i längden inte bra. Och erbjuden förmiddagshonung gör gott. Måndagen började med -12. Och dimma.
Just nu är det mycket. Jobbet är obarmhärtigt vissa tider på året. Som nu. Skylten på kontoret har helt rätt:
"Teori är när man vet allt men ingenting fungerar.
Praktik är när allt fungerar men ingen vet varför. Hos oss är teori och praktik förenade: ingenting fungerar och ingen vet varför."
Så sant, så sant.
Men nu ska tydligen i alla fall en på området veta och lösa allt. Gissa vem... Är innerligt trött på alla som kräver svar men inte kan ge några själva, personer som bara för att rädda sig själva kräver att saker ska vara klara på ett påhittat datum, folk som bara för att kunna glida runt på en räkmacka sätter andra i klistret, folk som inte har koll på självklarheter så att andra måste rädda situationen, s.k medarbetare som inte gör det de sagt de ska fixa - alltså motarbetare. Och jag tycker inte om att vara irriterad. Det är en liten bit kvar till arg. Det vill inte andra vara med om.
Ha dä gött - skittrött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles 

Tid. Tid! Ett otrevligt och besvärligt påhitt. Ibland finns det för lite, ännu värre när det ibland är för mycket. Lagom verkar inte finnas. Just nu är det för lite - borde få låna lite från sommarn, då man har tid att ligga i hängmattan och inte göra nåt alls... Men nu. Den sista veckan i januari är sanslös - det är såna gånger man funderar på om jobbet verkligen är värt alltihop. Och det fortsätter i ett par månader till. Gör det, och det och det. -"Hinner du inte får det bli övertid." Allt måste göras. Att jag redan har inplanerat mer övertid än många gör på ett helt år hör inte hit... Far åt h-e!
 Men det finns sånt som är kul, även om det tar tid. Var på tävling i går. Luftpistol och Karlstad Open. Som vanligt en del roliga folk, tyvärr en sjuk Frida som inte orkade ställa upp denna gång.. Fick ett godkänt, men inte mer, resultat som gav en plats i finalen. Fjärdeplatsen totalt, men seger i klassen - och slog L-E igen. Priset, 1500 skott, ska enl "tränarn" (samma L-E!) vara slut om en vecka... Undrar om det gäller som anledning att vara borta från jobbet?
 Frida var med för att hämta ut stipendiet från Rolf Nordenborgs Fond som hon fick för 2009 års prestationer. Priset, och en lärorik pratstund, delades ut av nestorn själv. Det är härligt med personer som delar med sig av >65 års erfarenhet från hela skyttevärlden till de ungdomar som finns. Och kul att se att ungdomarna lyssnar, med kommentarer som - "Det säger Magnus/L-E också... kanske det är sant!".
 Sitter och väntar på ett paket med en kameraoptik och några andra bra-o-ha-saker. Den har legat i Umeås postsortering sedan i torsdag kl 17.51. Undrar varför!? Kanske har de nåt emot att bära ut post, eller om det bara är slarv. Nåt har de för sig på posten efter kl tre. Men inte är det att få ut paket till de som har beställt. Affären är däremot en av de bästa i landet - Cyberphoto. Har inte alltid, eller ens ibland, lägsta priset men servicen är 100%-ig. De provar det mesta själva och skriver provresultatet på sin utmärkta sida. Läs vad de tycker innan du köper nåt så har du lite hjälp att välja det som är bäst just för dig. Även om du inte handlar där så är det ju en bra väljhjälp.
 Om lite drygt två månader är det påsk. Afton är den tredje i fjärde. Helgen innan är det SM i luftpistol i tre dar på Öckerö och på annandagen ska vi stänga fabriken för att göra ett storjobb. Så alla ni som tänkt er en fest kan sluta drömma. Det blir helt enkelt ingen.Ska slå till och göra ägg o lax till dagens lunch. Mer blir det inte. Har lovat barna att åka iväg till nåt ställe när vi alla har tid över. Så det får vi planera in framåt sommarn när skolor och jobb tillåter.
 Ha dä gött - väntetrött
 ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

Mycket letande har gett resultat: en stjärtmes på bild. Äntligen! Det tog flera år men nu är den klar. Det fanns en flock som visade upp sig vid grannens fågelmatning. De brukar gömma sig djupt inne bland de buskar som finns. Ovilliga att visa upp nåt annat än skuggan. Men vad ska jag göra nu då? Fortsätta försöket att skaffa bilder på de riktigt mariga skatorna kanske. Man ser dom ofta, men de är bra på att hålla sig utanför bra fotoavstånd.
Har besökt skogen i flera dar. Håller mig hemma från jobbet för att på nåt sätt minska alla semesterdagar de är skyldiga mig. Men det går trögt. Har redan varit där några gånger och telefonen ringer. Men på måndag är det dags att börja jobba igen. Det finns fåglar att räkna in även om det är mycket snö. Det mest överraskande har varit stare som flög förbi vid Kristinehamns kyrka. Den mest saknade är turkduvorna som är på annan ort. Den jag letat mest efter är stenknäcken.
Har i omgångar, här på nätet och irl, predikat den viktiga kunskapen om att göra back up på bilder och andra dokument som man i dagens digitala värld sparat på datorn...  Gissa vad som kommer nu...! Jag var på Gotland för fyra år sedan och fotade en massa fåglar. Bl.a den berguv som finns överst på denna sida.
La över alla bilder på en batteridriven extern hårddisk. Dels för att antalet vida översteg det som fick plats på minneskortet och dels för att ha kvar dom.
Döm om min förvåning när de var borta från hårddisken. Va tusan hade hänt? Jag vet fortfarande inte. Det jag vet är att jag hade några kvar i kameran och några sparade i litet format på telefonen. Lagom många för att kunna visa dom här. I natt när jag satt och läste om ett nytt minneskort jag behöver så kom jag på en sak jag inte testat: SanDisk har ett räddningsprogram som de skickar med sina proffs-kort. Ett sånt jag har i kameran :-)) Letade upp mini-cd´n och vips (jaa, det var väl att ta i - det tog några timmar) så fanns nästan alla korten igen. I fullformat. 2302 bilder från Gotland och Bulgarien hittades, tyvärr var det inte alla då några mappar var återfyllda med annat. Jag hade fört över Bulgarienkorten tidigare så de hade jag i tryggt förvar. Men det är just såna som programmet hittar - raderade men inte överskrivna. Så berguvarna, storspovarna, svartmesarna, skärfläckorna, korparna och småtärnorna på Gotland kan jag nu för första gången se ordentligt - inte bara som ett bra minne över en mycket bra vecka.
Ha dä gött - äppelrött ”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst" Aristoteles

"Sola skiner vit o vass, 15 grader kallt på dass, å på golve ligger katta döder
I stalle står en sköken häst, i stöga står en fuller präst, å ute viner nordanvind..."

Sicket elände. Sicket elände. Men nu är det varmt på toa av centralvärme och alla präster är väl nyktra... Men solen lyser och kallt är det. Och en o annan häst står väl i stallet och väntar på Staffan, fortfarande. Lucia har gett honom nobben och därför surar han i Tomtebo och struntar i Rudolfs problem. Och vi får vänta nästan ett år tills vi ser hur det går.
Men året har börjat. Och det rejält kallt. Men det är fint. Äntligen snö. Som vi har väntat... Men då blir det gnäll - det är FÖR kallt. en innan jul var det VARMT  - regn är inte heller bra ...). Lagom är tydligen bäst i detta mellanmjölkens land. Det häftigaste landskapet jag sett på mycket länge var öster om Falköping.
Vi har varit en tur till tredagarstävlingen i Sävsjö, SwedishCup. Det var kul - många jag kände - och en del bra och intressanta resultat bland juniorerna, både tjejer och killar. Grattis Vendela och Magnus från Öckerö. Vi hade fixat bostad där på höglandet, mitt i skogen och snön, hos arkitekt Gunnarsson. Han gillar sten och måste ha hittat paradiset där i mörkaste Småland. Han bygger just nu ett växthus av ek o sten. Två vintrar tar det att bli klart. Frida lyckades med målsättningen att nå minst en final. Den andra var en poäng bort ... Och resultaten är väl ok efter årets medvetna nertrappning. Själv blev jag inlurad i veteranklassen av kompisgänget. Så det blev två matcher per dag. Var ofin nog att klå alla första dan. Fick däng av de två i sammansvärjningen den andra.
Hemåt med två medaljer alltså.  Ha dä gött - ovanligt trött
”Det är lätt att bli arg. Men att bli arg på rätt person, i rätt mängd, vid rätt tillfälle, av riktiga skäl och på rätt sätt – det är en konst"
Aristoteles

Start     Släkt     Länkar
Errare humanum est, perseverare diabolicum

   Hörn    

Det sägs att den som har stökigt på sitt skrivbord har ordning i huvet.

Hur ser det då ut i huvet på den som har ordning på skrivbordet?