Magnus

Jag har varit på stöldturné!
Farfars egenhändigt byggda ladugård har haft besök så numera finns en tegelsten i min ägo. Likaså Thöre-Pers bostadshus i Granberget - en tegelsten som Thöres själv hållit i ligger i min bokhylla.
Men säg inget till nån ...

Såna här fantastiska kakelugnar fanns i Gumhöjden hos farmor o farfar. Den gården är riven sedan länge och bara stentrappan är synlig, så denna ugn kommer från ett annat ställe.

Klas o Jenny Thöresson

Mitt efternamn, Thöresson, kommer från Granberget som ligger mellan Hagfors o Rämmen i östra Värmlandsskogarna.
I Södra Granberget bodde Thöres Persson med familj, bland de 11 barnen fanns Klas som är min farfar.
Thöres son Filip byggde en stuga som fick namnet Törebo vid Östra Sundsjöns strand och som finns kvar än idag, dock inte i släktens ägo. Men det är en grabb från granngården, Brännmossen, som äger den.
Farfar med familj flyttade till Lungsund 1943 och vidare till Filipstad 1950.

Farmors anor är från Gumhöjden som ligger några km väster om Granberget. Här bodde smeden Jan Ljung som fick fyra barn varav Jenny är min farmor. Jans far Håkan Eriksson flyttade till Gumhöjden 1873. När Jenny och Klas gifte sig bosatte de sig i Gumhöjden och Jan med hustru Regina flyttade till en liten stuga strax söder om gården. Den lilla stugan, som ligger vid "Ljungbacken", finns kvar i dag men är i dåligt skick och används sporadiskt som sommarstuga.

I området har släkten bott sedan slutet av 1500-talet då några av mina förfäder kom inflyttande från Finland.

Jaa… jag har Lång-Christoffer i släkten. Denne legend som förekommer i mängder av historier med allt från silverskatter och björnjakter till slagsmål, konflikter med Uddeholmsbolaget där även kungen var indragen och död. Boken Lång-Kristoffer av Arne Östman är läsvärd.

Mammas farfar, Lars Haglund, och farmor, Johanna Jonasdotter, kommer från "Ekshär". Bland de 9 barnen fanns Per Johan som är min morfar. Lars och Johanna flyttade omkring 1920 till Asphyttan (söder om Filipstad) med några av barna, bl.a Per och där är min mamma Gerd o ett par syskon födda. Per byggde ett hus i Storfors dit familjen flyttade 1936. Husen i Asphyttan och Storfors används i dag som permanentbostäder, dock inte av släkten.

Mormor Astrid däremot är svårare. Hennes far Johan Alfred Svensson var ladugårdsförman och kom från Kättelstad. Mor hette Amanda Maria. Astrids bror Einar flyttade till Norge och bror Severin till Vännacka i Västra Värmland, dit Astrid kom för att jobba i hushållet. Hon flyttade senare via Kristinehamn till Bjurbäckens gård och mötte där Per Haglund från grannbyn Asphyttan och de gifte sig 1931. Nån gång ska jag få mer tid att kolla upp hennes anor.

Som lite kuriosa, sånt som gör släktforskningen intressant, kan jag berätta följande historia: Min morbror o moster i Storfors gillar att vara ute i skog o mark, vandra, plocka svamp o bär. En dag i maj 2005 tog de med mej på en vandring över 19 km. Vi gick från Loka, via Borgen-Finnas-Hättsjön-Lårhöjden-Basta, till Storfors. När vi passerade Borgen berättade moster att hon hade varit där som tolvåring (1955) och jobbat/hjälpt Alma och drängen Johan. Hon återvände sedan under flera år, även som vuxen.

När jag senare kom över en dokumentation om gårdar och folk i Granberget (Rämmen), som min pappas kusin Ingegerd skrivit, fastnade jag på texten "Omkring år 1870 flyttade familjen Jakob Jakobson till Tjärn. Familjen bestod av föräldrar och två barn, 10 och 6 år gamla. Till fots tillryggalades den långa vägen från deras förra hem, ett ställe vid namn Borgen i Västmanland, i närheten av Loka. Två dagar tog vandringen. Fortskaffningsmedel fanns ej för varken gamla eller unga. Nattlogi fick de av vänliga människor under färden." Kunde det vara samma ställe? Lite undersökningar och frågor till äldre släktingar visade att så var det! Den 10-åriga tjejen var Johanna Jakobsdotter, som gifte sig med Thöres Persson och blev min pappas farmor.
Men det tar inte slut här ... Min farfar, pappa och ingifta farbror Rune jobbade i Borgens skogar när de bodde i Vännermyra (mellan Lindås och Bjurbäcken) under 1940-talet.

Jag försöker att besöka Borgen varje år för att hitta lite lugn o ro, gården ligger avsides mitt i skogen och ingenting stör. Å mycket historik finns det att andas in men Borgen är i dag i mycket dåligt skick och används inte alls utan förfaller.
 

Start  

Svanjakt i Värmland
 -förr och nu, somt är sant ...

Hag-Matts, Storfors rövare
 - en scoutskrämmarhistoria.

Lång-Kristoffer, del 1 
 - legendarisk förfader.

Lång-Kristoffer, del 2
 - fruar och barn.
 

  Släkt     Länkar
Errare humanum est, perseverare diabolicum

   Hörn    

Min pappas morfar,
Jan Ljung,
med sin
tama räv.